MOVE IT like Lublin

Un nou program de instruire a managerilor din Chișinău în cadrul proiectului UE „MOVE IT like Lublin”

Uniunea Europeană a finanțat o nouă vizită de studiu în Polonia, în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, dedicată specialiștilor din domeniul transportului din mun. Chișinău.

Vizita s-a desfășurat în perioada 7 – 12 mai și a avut drept scop creșterea capacităților autorităților municipale de gestionare și modernizare a transportului public urban, în conformitate cu practicile UE în domeniul mobilității urbane.

Pe parcursul aflării la Lublin, reprezentanții din Chișinău au vizitat Autoritatea de Transport Public din Lublin (ZTM), Compania Municipală de Transport (MPK), Parcul Urban de Troleibuze și Autobuze, Centrul de Management al Traficului, o autogară și o stație metropolitană în construcție.

Participanții au avut ocazia să se familiarizeze cu metodologia de calculare a tarifelor de călătorie în transportul public, procesul de organizare a muncii controlorilor/taxatorilor, etapele de modernizare a sistemului de transport public din Lublin.

De asemenea, au fost puse în discuție subiecte precum sistemul de iluminat stradal, întreținerea drumurilor, planificarea rutelor, funcționarea sistemului de monitorizare GPS și a aplicației mobile pentru pasageri.

Această vizită face parte din programul de activități de instruire planificate și organizate în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, cu sprijinul financiar al Uniunii Europene.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.