MOVE IT like Lublin

Transfer de experienţă între autoritățile de transport public din Lublin și Chișinău, realizat cu suportul proiectului Uniunii Europene „MOVE IT like Lublin”

În perioada 24-29 octombrie 2022, reprezentanții Autorității de Transport Public (ZTM) din Lublin, Polonia, s-au aflat într-o vizită de studiu la Chișinău, organizată în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău.

 

Din componența delegației au făcut parte: Grzegorz MALEC – directorul general al ZTM Lublin; Sławomir PODSIADŁY – directorul general-adjunct, Rafal TARNAWSKI – specialist în domeniul transportului public.

Pe parcursul săptămânii, experții ZTM au vizitat instituțiile municipale: Direcția generală transport public și căi de comunicație, Î.M. ,,Rețelele electrice de iluminare ,,LUMTEH”, Î.M. ,,Parcul Urban de Autobuze” și Î.M. ,,Regia Transport Electric Chișinău”, unde s-au familiarizat cu procesele de organizare a sistemului de transport public din mun. Chișinău.

În cadrul acestor vizite, au fost organizate sesiuni de instruire și făcute prezentări privind gestiunea parcului urban de autobuze și troleibuze, funcționarea sistemului de monitorizare a traficului și implementarea biletului electronic în transportul public.

Alte subiecte abordate se referă la inițiativele lansate în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, dezvoltarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă și crearea Centrului municipal de monitorizare a traficului.

Scopul principal al vizitei s-a axat pe transferul de experiență și expertiză, precum și de bune practici europene pentru o gestionare mai eficientă a transportului public urban.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.