MOVE IT like Lublin

Schimb de experiență în cadrul proiectului ”MOVE IT like Lublin” pentru îmbunătățirea sistemului de transport public din Chișinău

Un grup de experți în domeniul transportului public și dezvoltării urbane din Lublin, Polonia, s-a aflat într-o vizită de studiu la Chișinău, în perioada 25 – 29 septembrie 2023, în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău.

Delegația a fost alcătuită din reprezentanții Autorității de Transport Public (ZTM) din Lublin:

Kamil Pilarski, Agnieszka Musur, Katarzyna Rudnik și directorul Companiei municipale de transport din Lublin, dl Tomasz Fulara. Aceștia au fost invitați la Chișinău cu scopul de a face cunoștință cu situația actuală a sistemului de transport public urban și de a împărtăși cele mai bune practici europene în domeniu.

Pe agenda vizitei s-au regăsit o serie de ședințe cu Unitatea de Implementare a Proiectului, conducerea Primăriei mun. Chișinău și ai Direcției Generale Mobilitate Urbană. De asemenea, reprezentanții delegației au avut câteva întruniri la întreprinderile municipale Regia Transport Electric Chișinău și Parcul Urban de Autobuze. Experții din Lublin au venit cu o serie de recomandări în legătură cu posibilitățile de îmbunătățire a infrastructurii actuale, premisele extinderii flotei de vehicule, implementarea unui sistem inteligent de gestionare a traficului, posibilitățile de instalare a panourilor informative la stațiile de așteptare și eficientizare a consumului de energie a unităților de transport.

De asemenea, discuțiile au acoperit o gamă largă de subiecte legate de acțiunile realizate și cele planificate în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, cum ar fi dezvoltarea parcărilor de tip ”park and ride”, crearea Centrului de Monitorizare a Traficului, elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a orașului și introducerea sistemului de e-ticketing în troleibuzele și autobuzele din Chișinău.

„Suntem profund recunoscători partenerilor noștri din Lublin pentru acest schimb de experiență. Au fost zile extrem de dinamice, cu recomandări esențiale pentru dezvoltarea unui sistem de transport public mai avansat, eficient și prietenos cu mediul, care să îndeplinească cu succes nevoile călătorilor și să contribuie în mod semnificativ la îmbunătățirea calității vieții în oraș. Obiectivul nostru comun rămâne același: să oferim o experiență cât mai plăcută călătorilor și să ne implicăm activ la dezvoltarea sustenabilă a orașului”, a subliniat Olga Lozan, managerul proiectului „MOVE IT like Lublin”.

Menționăm că aceasta este a doua vizită la Chișinău a echipei Autorității de Transport Public (ZTM) din Lublin, desfășurată în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, cu suportul financiar al Uniunii Europene.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.