MOVE IT like Lublin

Proiectul UE „MOVE IT like Lublin” a organizat o nouă ședință pentru dezvoltarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă a municipiul Chișinău

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău, continuă eforturile de dezvoltare a sistemului de transport urban mai sigur, durabil și eficient.

Pe 14 septembrie curent, membrii Grupului de lucru pe transport public s-au reunit pentru a discuta dezvoltarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) a municipiului Chișinău.

La ședința publică au participat reprezentanți ai Primăriei Chișinău, ai Unității de implementare a proiectului, ai Direcției Generale Mobilitate Urbană, Direcției Generale Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare, specialiști din cadrul întreprinderilor municipale de transport, experți locali și internaționali.

”Aceste întâlniri sunt extrem de importante pentru elaborarea PMUD-ului a orașului nostru. Mobilitatea urbană durabilă este cheia către un oraș în care locuitorii pot beneficia de un mediu mai curat, în care siguranța pe străzi este asigurată, transportul public este eficient și durabil, iar comunitățile sunt mai conectate”, a declarat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban.

Principalul element al discuțiilor a constituit prezentarea și dezbaterea Raportului privind măsurarea performanței sistemului de transport, elaborat de către experții consorțiului internațional condus de compania Civitta contractați pentru a dezvolta PMUD-ul municipiului Chișinău. Raportul a inclus o analiză detaliată a traficului, indicatorilor actuali aplicați la estimarea performanței transportului public, infrastructurii rutiere existente, impactului asupra mediului, disponibilității locurilor de parcare, indicatorilor de siguranță rutieră și aspectelor legate de incluziune socială.

”Am inclus o sinteză a rezultatelor și perspectivelor privind viitorul sistemului de transport al orașului. Un astfel de raport este esențial pentru luarea deciziilor informate și îmbunătățirea continuă a sistemului de transport al unui oraș”, a explicat Reinhold Stadler, expert în mobilitate urbană.

„Municipiul Chișinău este în continuă schimbare, iar Planul de Mobilitate Urbană Durabilă reprezintă angajamentul nostru ferm de a găsi soluții pentru toate provocările legate de transport și mediul urban. Este o investiție într-un viitor mai bun pentru toți”, a subliniat Olga Lozan, managerul proiectului „MOVE IT like Lublin”.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este elaborat de un consorțiu format din 5 companii internaționale și urmează să fie prezentat până la sfârșitul anului 2024. Documentul va include măsuri pe termen scurt, mediu și lung, cu accent pe dezvoltarea transportului public și promovarea mobilității urbane.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.