MOVE IT like Lublin

Proiectul UE „MOVE IT like Lublin” a conturat principalele elemente care se vor regăsi în Planul de Mobilitate Urbană Durabilă

Cu suportul Uniunii Europene, municipiul Chișinău va dezvolta un sistem de transport sigur, durabil, incluziv și eficient.

Proiectul ”MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, a organizat pe 28 iunie curent, o nouă sesiune de discuții privind dezvoltarea mobilității urbane durabile în municipiul Chișinău.

La ședința online a Grupului de lucru pentru transport public, au participat consultanții internaționali contractați, consilieri municipali, conducerea Primăriei, reprezentanții direcțiilor generale și întreprinderilor municipale de transport, planificatori urbani și alți experți în domeniu.

Ședința s-a încadrat în ciclul de consultări început în luna mai curent privind viziunea pentru mobilitatea urbană durabilă a capitalei.

Participanții și-au exprimat opiniile privind obiectivele strategice, scenariile conceptuale și principalii indicatorii de performanță propuși de experții internaționali care dezvoltă Planul de Mobilitate Urbană Durabilă (PMUD) al municipiului Chișinău.

Prin acest document de planificare strategică, administrația publică locală, cu suportul Uniunii Europene urmează să își regândească infrastructura urbană și să integreze armonios toate opțiunile de deplasare în oraș: mersul pe jos și cu bicicleta, transportul public și privat.

Scopul final al PMUD este de a asigura confortul, rapiditatea și eficiența mobilității în oraș în beneficiul tuturor locuitorilor și oaspeților capitalei. Strategia urmează să includă propuneri concrete privind zonarea mun. Chișinău, îmbunătățirea conexiunii între suburbii și oraș, planul de extindere a flotei de autobuze și troleibuze, organizarea parcărilor, crearea infrastructurii pentru bicicliști, digitalizarea sistemului și multe alte aspecte în beneficiul cetățenilor.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă va fi elaborat până în vara anului 2024 de către un consorțiu format din 5 companii internaționale, condus de CIVITTA Strategy & Consulting S.A. Documentul va cuprinde o viziune consolidată, cu măsuri pe termen scurt, mediu și lung pentru dezvoltarea transportului public și promovarea mobilității urbane.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.