MOVE IT like Lublin

Proiectul „MOVE IT like Lublin” finanțat de Uniunea Europeană a fost prezentat în cadrul Forumului Social Urban Chișinău

Managerul Proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău, Octavian Lungu, a reprezentat proiectul în cadrul primului Forum Social Urban Chișinău, organizat în perioada 4-6 mai 2023.

Scopul evenimentului a fost discutarea celor mai bune practici europene, consolidarea eforturilor în vederea dezvoltării capitalei și crearea beneficiilor pentru comunitatea locală, în conformitate cu obiectivul principal al Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă, care vizează asigurarea unei dezvoltări incluzive pentru toți.

Forumul din acest an a adunat reprezentanți ai autorităților publice, organizațiilor internaționale, organizațiilor non-guvernamentale, asociațiilor profesionale, prestatorilor de servicii de importanță socială, investitori și parteneri de dezvoltare, dar și locuitori ai municipiului.

În cadrul panelului de discuții „Oraș incluziv”, dl Octavian Lungu a prezentat beneficiile și obiectivele proiectului pentru dezvoltarea mobilității urbane durabile în municipiul Chișinău, dar și activitățile în derulare și cele ce urmează a fi implementate până la finele anului 2024. De asemenea, acesta a evidențiat impactul pozitiv al proiectului asupra comunității locale și importanța dezvoltării eficiente a transportului public.

În rezultatul implementării proiectului UE „MOVE IT like Lublin”, municipiul Chișinău va avea un cadru normativ și instituțional mai avansat în domeniul transportului, primul Plan de mobilitate urbană durabilă dezvoltat conform normelor europene, măsuri de sănătate publică implementate în unitățile de transport public, rute suburbane optimizate și un Centru municipal de monitorizare a traficului funcțional.

Toate aceste acțiuni vor contribui semnificativ la dezvoltarea mobilității urbane pentru a face ca orașul să devină mai incluziv, mai sigur și mai durabil, astfel încât să servească nevoilor tuturor locuitorilor municipiului Chișinău.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.