MOVE IT like Lublin

Proiectul „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană va dezvolta un plan de mobilitate urbană durabilă pentru municipiul Chișinău

Proiectul UE „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din Chișinău, a organizat trei sesiuni de discuții ,,Mobilitate pentru viitor”, cu scopul de a defini strategia de dezvoltare a mobilității urbane până în anul 2030.

La discuții au participat experți din România, Germania, Turcia și Republica Moldova, membrii Grupului de lucru pe transport public, reprezentanți ai Primăriei Chișinău, planificatori urbani și societatea civilă.

Prin urmare, cei prezenți la dezbateri, în perioada 17, 24 și 25 mai 2023, au reușit să contureze perspectivele pentru elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă al mun. Chișinău.

„Acest plan va reflecta angajamentul nostru ferm față de un viitor mai bun pentru oraș. Prin promovarea transportului public, a mobilității active și a tehnologiilor inteligente, ne propunem să creăm un oraș mai accesibil, mai sigur și mai prietenos cu mediul”, a menționat managerul Proiectului „MOVE IT like Lublin”, Octavian Lungu.

În acest document, Primăria își propune să abordeze diverse provocări legate de traficul intens, lipsa parcărilor, numărul mare de accidente rutiere, poluarea atmosferică sau lipsa incluziunii în sistemul de transport existent.

„Vom continua să colaborăm cu părțile interesate și să adaptăm la realitățile din Chișinău actul în baza căruia se va dezvolta orașul până în 2030. E un efort comun de a face din Chișinău un model de excelență în domeniul mobilității urbane, care să corespundă nevoilor cetățenilor”, a punctat Reinhold Stadler, expert în mobilitate urbană.

Planul de Mobilitate Urbană Durabilă este elaborat de un consorțiu format din 5 companii internaționale, selectate prin intermediului unei licitații internaționale.

Planul va fi elaborat până la sfârșitul anului 2024 și se bazează pe o viziune comună, care cuprinde măsuri pe termen scurt, mediu și lung, cu accent pe dezvoltarea transportului public și promovarea mobilității urbane.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.