MOVE IT like Lublin

Proiectul ,,MOVE IT Like Lublin” a participat la Festivalul Transportului Alternativ, organizat în Chișinău

Echipa Proiectului „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, a participat la Festivalul Transportului Alternativ, cu genericul ,,Alternocity Chișinău 2022”,  organizat de Primăria capitalei. Evenimentul a avut loc duminică, 28 august 2022 și a avut scopul de a promova mobilitatea activă a cetățenilor, inclusiv mersul pe jos, folosirea bicicletei, trotinetei, rolelor, precum și a altor mijloace alternative de deplasare.

Cu acest prilej, Echipa Proiectului „MOVE IT like Lublin” a amenajat pe aleea pietonală de pe strada Albișoara un centru de informare pentru vizitatorii Festivalului, unde aceștia au aflat mai multe informații despre realizările proiectului în vederea transformării serviciilor de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Pe parcursul zilei, reprezentanții Proiectului au interacționat cu vizitatorii, au răspuns la întrebările acestora și au oferit materiale de vizibilitate participanților care au luat parte la activitățile sportive.

 

Totodată, vizitatorii Festivalului au fost informați despre Săptămâna Europeană a Mobilității, o inițiativă a Comisiei Europene, ce se va desfășura în Republica Moldova în perioada 16-22 septembrie 2022. Campania de sensibilizare anuală dedicată Săptămânii Europene a Mobilității are scopul de a promova mobilitatea urbană durabilă și încurajează schimbarea comportamentului în favoarea mobilității active, a transportului public și a altor soluții de transport inteligente și nepoluante.

 

Notă: Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025. Proiectul prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. De asemenea, proiectul va digitaliza operațiuni, cum ar fi biletele electronice și aplicațiile web pentru transportul public, reflectând bunele practici din orașele Uniunii Europene, inclusiv Lublin. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.