MOVE IT like Lublin

Proiectul finanțat de UE „MOVE IT like Lublin” s-a alăturat Săptămânii Europene a Mobilității

Proiectul „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria Municipiului Chișinău, s-a alăturat și în acest an Săptămânii Europene a Mobilității. Chișinăul, alături de alte orașe europene, a găzduit o serie de evenimente dedicate mobilității urbane în perioada 16-22 septembrie 2023.

Tema principală a Săptămânii Europene a Mobilității de anul acesta a fost: „Eficiență Energetică” (Save Energy), iar sloganul „Combină și deplasează-te” ( Mix&Move). Această temă este relevantă în contextul actual, deoarece costurile asociate transportului public continuă să reprezinte o presiune semnificativă asupra bugetelor orașelor, iar tranziția către sursele de energie regenerabilă și reducerea dependenței energetice devin imperative.

În acest context, reducerea consumului de energie se aliniază cu obiectivele generale ale Săptămânii Europene a Mobilității, care vizează încurajarea mobilității urbane durabile, promovarea transportului public și crearea de medii urbane prietenoase pentru toți locuitorii.

Pe parcursul Săptămânii Europene a Mobilității, proiectul „MOVE IT like Lublin” și partenerii săi au explorat opțiuni de a susține aceste eforturi comune. Astfel, Universitatea Tehnică a Moldovei a marcat începutul activităților dedicate mobilității urbane printr-o conferință la tema „Mobilitatea urbană sustenabilă – concept echitabil de dezvoltare a infrastructurii urbane de transport”. În cadrul evenimentului a fost discutat impactul mobilității asupra economiei, mediului înconjurător, sănătății și calității vieții noastre.

De asemenea, întreprinderea municipală Regia Transport Electric Chișinău a organizat mai multe vizite de instruire pentru studenții de la Facultatea de Energetică și Inginerie Electrică.

În ultima zi a Săptămânii Europene a Mobilității, Universitatea Tehnică a Moldovei a organizat evenimentul „Facultatea viitorului – o școală altfel”. Viitorii specialiști au avut oportunitatea să se familiarizeze cu software-ul GIS (Sisteme de Informații Geografice), să înțeleagă importanța datelor spațiale în proiectele de transport și să efectueze o analiză a rețelei de transport public din Chișinău.

Săptămâna Europeană a Mobilității se desfășoară în fiecare an, în perioada 16 – 22 septembrie. Această inițiativă este promovată de către Comisia Europeană și își propune să implementeze și să promoveze măsuri de transport durabil și în același timp să încurajeze populația să utilizeze mijloacele alternative de deplasare.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.