MOVE IT like Lublin

Primăria municipiului Chișinău a fost reprezentată la Congresul pentru cooperarea transfrontalieră din Lublin, cu suportul financiar al Uniunii Europene

În perioada 5-7 octombrie 2022, o delegație de la Chișinău a întreprins o vizită de lucru în orașul Lublin, Polonia. 

Vizita a avut loc în contextul celei de-a XI-a ediții a Congresului pentru cooperarea transfrontalieră, o platformă de dialog între administrațiile locale, organizațiile neguvernamentale, mediul cultural, științific și de afaceri.

Cu suportul Proiectului UE „MOVE IT like Lublin”, în cadrul Congresului au fost abordate și subiecte ce vizează managementul transportului public, soluțiile inovatoare și alte aspecte practice ale funcționării transportului public.

În perioada aflării la Lublin a delegației Primăriei mun. Chișinău, s-au trecut în revistă activitățile proiectului finanțat de Uniunea Europeană „MOVE IT like Lublin”, au fost efectuate vizite la Autoritatea și Întreprinderea municipală de transport public (ZTM), unde au fost prezentate autobuzele și troleibuzele din dotare, modul de funcționare al sistemului electronic de efectuare a plăților pentru călătorie și alte instalații din vehicule, în special cele de încărcare a autobuzelor electrice.

De asemenea, vizita la Lublin s-a soldat cu semnarea unei scrisori de intenție privind extinderea cooperării între municipiul Chișinău și orașul Lublin. Prin documentul semnat, părțile au convenit să promoveze schimbul de cunoștințe și experiență în domeniile managementul serviciilor publice, educație, cultură și artă. 

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.