MOVE IT like Lublin

O delegație a Primăriei Chișinău a participat la cea de-a doua întâlnire globală a „Parteneriatelor pentru orașe durabile”, susținută de UE

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, informează că în perioada 12-14 martie 2024, la Barcelona, Spania, o delegație oficială de la Chișinău a participat la cea de-a doua ședință a Comitetului de Coordonare a Programului UE „Parteneriate pentru Orașe Durabile”.

Scopul reuniunii a fost realizarea unui bilanț al rezultatelor proiectelor de parteneriat, precum și abordarea problemelor specifice ale dezvoltării durabile a orașelor. Atelierele tematice au inclus subiecte precum planificarea teritorială, gestionarea deșeurilor, calitatea apei, promovarea antreprenoriatului, participarea cetățenilor, precum și economia circulară.

Primăria municipiului Chișinău, în calitate de beneficiar al proiectului „MOVE IT like Lublin” a fost reprezentată de Primarul General, Ion Ceban, Viceprimarul Ilie Ceban. La reuniune a participat și Malgorzata Galus, reprezentanta Primăriei orașului Lublin, Polonia. Primarul a accentuat că întâlnirile productive vor deschide noi oportunități de colaborare la nivel bilateral și vor consolida platformele multilaterale.

„Continuând succesul întâlnirii din 2023 de la Bruxelles, reuniunea de la Barcelona este o bună ocazie pentru orașe de a evalua și de a prezenta rezultatele parteneriatelor, precum și de a propune recomandări privind sustenabilitatea și continuitatea acestor programe, ținând cont de schimbările importante recente în politica de dezvoltare a UE”, a menționat edilul Chișinăului.

Partenerii noștri din Lublin sprijină eforturile Chișinăului de a deveni un oraș european cu un sistem de transport durabil.

„Suntem deschiși colaborării, iar prin intermediul proiectului „MOVE IT like Lublin, împărtășim din experiența orașului Lublin, Polonia. Astfel de întâlniri, precum cea de la Barcelona, ne oferă oportunitatea de a evalua progresele noastre, de a identifica provocările și de a explora soluții inovatoare pentru o dezvoltare urbană sustenabilă”, a menționat Malgorzata Galus, reprezentanta Primăriei orașului Lublin, Polonia.

La cea de-a doua ședință a Comitetului de Coordonare a programului UE „Parteneriate pentru Orașe Durabile” au participat reprezentanți ai celor 57 de parteneriate de la oraș la oraș, finanțate și implementate în cadrul acestui program global al Uniunii Europene. Parteneriatul pentru Orașe Durabile este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2018 în vederea încurajării orașele din întreaga lume să colaboreze și să dezvolte soluții durabile pentru provocările urbane.

 

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.