În cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin” au avut loc ateliere de lucru în scopul elaborării studiului privind sistemul de bilet electronic
Proiectul „MOVE IT Like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău, a organizat, în perioadele 16 – 17 aprilie și 22 – 24 aprilie 2024, o serie de ateliere de lucru în vederea elaborării studiului privind biletul electronic în transportul public din capitală.
Atelierele de lucru au fost moderate de către experții consorțiului format din Urban Scope (lider), Bizmatters Consulting și Asociația Română Smart City, responsabili pentru elaborarea studiului.
La aceste discuții au participat viceprimarul capitalei, Ilie Ceban, unitatea de implementare a proiectului, reprezentanți ai Direcției Generale Mobilitate Urbană, precum și ai Întreprinderilor Municipale de Transport.
În prima săptămână, activitățile s-au concentrat pe componenta financiară a raportului intermediar privind sistemul de bilet electronic. Au avut loc discuții bilaterale referitoare la structura actuală a tarifului, situația financiară a operatorilor de transport public, planificarea economică, precum și alte aspecte importante.
Specialiștii din cadrul Direcției Generale Mobilitate Urbană, Regiei Transport Electric și Parcul Urban de Autobuze, au fost instruiți despre diverse practici de organizare instituțională pentru gestionarea sistemului de bilet electronic, examinând exemple din orașe precum București, Madrid și Budapesta. De asemenea, au fost prezentate bunele practicile privind compensațiile și subvențiile pentru grupurile vulnerabile, categoriile de beneficiari și sursele de acoperire a acestora, folosindu-se exemple din București, Buzău și Londra.
În cea de-a doua săptămână, s-au discutat în detaliu strategiile de implementare, tehnologia sistemului de bilet electronic, arhitectura și componentele sistemului, soluțiile propuse, recomandările și riscurile legate de sistemul de bilet electronic.
De asemenea, au fost discutate produsele tarifare și procedurile comerciale asociate. S-a discutat și despre aspecte legate de securitatea operațională, prelucrarea centralizată a datelor, tehnologiile utilizate pentru carduri și coduri QR, precum și procesul de validare a biletelor. Experții din România au prezentat etapizat toate componentele esențiale pentru implementarea eficientă și coordonată a sistemului de bilet electronic. În cadrul atelierelor tematice, au fost prezentate și rezultatele sondajului de opinie referitor la nevoile și preferințele călătorilor.
În perioada 22 – 24 aprilie 2024, membrii consorțiului au mers în vizită la Parcul Urban de Autobuze și Regia Transport Electric pentru a se familiariza cu sistemul actual de taxare, modalitățile de vânzare și inițiativele de bilet electronic anterioare.
Informație de context:
Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.