MOVE IT like Lublin

Comitetul de Supraveghere al proiectului „MOVE IT like Lublin” s-a întrunit pentru a discuta activitățile realizate și planificate ale Proiectului

Comitetul de Supraveghere al proiectului „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău, s-a întrunit pe 9 aprilie 2024, într-o nouă ședință desfășurată online, pentru a discuta progresul și activitățile planificate în al patrulea an de implementare.

La întrevedere au participat membrii Comitetului de supraveghere, format din reprezentanți ai municipalității, condus de Primarul general, Ion Ceban; reprezentanți din Polonia, în frunte cu Krzysztof Stanowski, director al Centrului de Cooperare Internațională din Primăria orașului Lublin; membri ai Delegației Uniunii Europene, Grodzicki Adam, director adjunct al departamentului cooperare, Sophansay Phetsamone, director adjunct al departamentului finanțe, Munteanu Alexandru, ofițer de proiecte și Unitatea de Implementare a Proiectului.

Managerul proiectului, Olga Lozan, a prezentat raportul de progres pentru al treilea an de implementare, inclusiv detalii despre executarea bugetului pe componente alocate pentru această perioadă.

În cadrul discuțiilor, au fost abordate și activitățile planificate pentru al patrulea an de implementare. Astfel, până la sfârșitul lunii iulie 2024, va fi finalizată elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă și a Studiului privind sistemul de e-ticketing, inclusiv instalarea echipamentelor, pilotarea și testarea acestora.

De asemenea, în anul patru, în luna iulie, este planificată lansarea Centrului de Monitorizare a Traficului, împreună cu dezvoltarea unei aplicații și a unui site de informare privind transportul public, cu scopul de a sprijini cetățenii în utilizarea mai eficientă a acestuia.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.