MOVE IT like Lublin

Chișinăul poate fi un oraș transparent și inteligent la fel ca orașul Buzău. O delegație a fost într-o vizită de lucru pentru preluarea celor mai noi și inovative practici

Uniunea Europeană a finanțat o vizită de studiu în Buzău, România în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, dedicată sistemului de e-ticketing și modernizarea domeniului transportului sustenabil.

Vizita s-a desfășurat în perioada 29 februarie –1 martie și a avut drept scop preluarea bunelor practici în implementarea și managementul soluțiilor de e-ticketing, cât și avansarea proiectelor de mobilitate urbană inteligentă. Delegația de la Chișinău a fost formată din reprezentanți ai Primăriei municipiului Chișinău, Direcției Generale pentru Mobilitate Urbană, specialiști din cadrul Regiei Transport Electric, Parcul Urban de Autobuze, cât și membrii proiectului „MOVE IT like Lublin”.

Orașul Buzău se află într-un proces activ de dezvoltare și optimizare a serviciilor și infrastructurii urbane. Astfel, experții din cadrul Primăriei Buzău au prezentat proiectele sale inovative în domeniul transportului inteligent, transformând municipiul într-un oraș prietenos și cu perspective. Au prezentat detaliat proiecte care au pus orașul pe harta inovațiilor.

Participanții de la Chișinău s-au putut familiarizat cu inițiative urbane care sunt îndreptate spre îmbunătățirea administrativă și economică. Pe parcursul vizitei, delegația a participat la workshopuri dedicate conceptului de smart city, au explorat sistemul de e-ticketing de la planificare la implementare și au vizitat Centrul de Ticketing și Management al Traficului din Buzău. Vizita de studiu a oferit un schimb valoros de cunoștințe și experiențe, accentuând că dezvoltarea durabilă a orașelor este cel mai important motor al dezvoltării economice și sociale și poate fi realizată doar printr-o abordare integrată, care să urmărească toate domeniile ce țin de dezvoltarea sustenabilă, circulară, securitate informațională, eficiență energetică, regenerare urbană și mobilitate urbană.

În cadrul întrunirilor a participat și consorțiul „URBAN SCOPE” SRL (lider de consorțiu), Asociația Română pentru Smart City Mobilitate și „BizMatters Consulting” SRL, care urmează să elaboreze studiul „Sistem de bilet electronic pentru mun. Chișinău”.

Practicile specialiștilor din municipiul Buzău sunt un bun exemplu pentru Chișinău, care și-a propus să modernizeze transportul urban și să adopte cele mai bune soluții și tehnologii în domeniul mobilității.

 

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.