MOVE IT like Lublin

A fost lansat procesul de dezvoltare a Studiului privind biletul electronic în transportul municipal cu suportul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „MOVE IT like Lublin”

A fost lansat procesul de dezvoltare a Studiului privind biletul electronic în transportul municipal cu suportul proiectului finanțat de Uniunea Europeană „MOVE IT like Lublin”

Cu suportul financiar al Uniunii Europene, municipiul Chișinău va crea un sistem de e-ticketing ce va aduce beneficii semnificative atât operatorilor de transport cât și locuitorilor capitalei, facilitând plata pentru călătorii în transportul public municipal.

Pe 8 decembrie 2023 a avut loc ședința de lansare a procesului de dezvoltare a Studiului privind biletul electronic în transportul public din oraș. Pentru acesta a fost contractat, în rezultatul procedurii de achiziție publice deschise desfășurată de Primaria municipiului Chișinău, consorțiul internațional format din Asociația Română Smart City, URBAN SCOPE și BIZMATTERS CONSULTING.

Consorțiul urmează să propună soluții adaptate la realitățile din municipiul Chișinău și să elaboreze documentația tehnică pentru implementarea ulterioară a sistemului de e-ticketing.

La ședința de lansare organizată în incinta Primăriei municipiul Chișinău, au participat edilul Capitalei, Ion Ceban, viceprimarul, Ilie Ceban, reprezentanții Consorțiului, managerii întreprinderilor de transport municipale și echipa proiectului „MOVE IT like Lublin”.

În cadrul întrunirii s-au discutat etapele de realizare a Studiului, precum și implicarea părților interesate pentru derularea cu succes a acestei etape de digitalizare a transportului public din Chișinău. Ședința a fost necesară pentru a face cunoștință cu echipa și prezenta experiența acesteia în proiecte similare implementate în alte orașe eruropene.

Prin acest studiu, consorțiul contractat va trebui să ofere o abordare clară și detaliată la mai multe aspecte, pe lângă cele tehnice, inclusiv modul de integrare a grupurilor de utilizatori vulnerabili.

Totodată, va fi analizată și fezabilitatea financiară a proiectului și costurilor de implementare ale sistemului de e-ticketing, inclusiv mecanismul de colectare a plăților și de distribuție a veniturilor. Spre final, consorțiul va elabora și foaia de parcurs atât pentru proiectul pilot, cât și pentru un sistem funcțional complet.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.