MOVE IT like Lublin

Uniunea Europeană susține modernizarea sistemului de transport public al municipiului Chișinău prin dotarea troleibuzelor și autobuzelor cu echipament de protecție a sănătății pe timp de pandemie

Călătorii transportului public din Chișinău vor beneficia de servicii de transport urban mai sigure cu suportul Uniunii Europene, în urma instalării utilajului bactericid achiziționat în cadrul proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău

Astăzi, 18 iulie, a avut loc evenimentul de donație a primului lot de recirculatoare bactericide, achiziționate  de Uniunea Europeană prin intemediul proiectul „MOVE IT like Lublin”, implementat de Primăria Municipiului Chișinău. Acțiunea de echipare a unităților de transport public cu primele 30 de unități de echipament inovativ, vine ca răspuns la provocările de sănătate publică, în contextul pandemic și reprezintă una dintre măsurile de siguranță sanitară în transportul public, recomandată de experți, în baza analizei celor mai bune practici internaționale de combatere a răspîndirii virusului COVID – 19 și a altor afecțiuni contagioase. În vederea asigurării securității și sănătății locuitorilor capitalei, până în luna septembrie 2022, Uniunea Europeană va oferi în total circa 680 de recirculatoare bactericide, în valoare totală de circa 81.000 euro, ce vor acoperi un număr de peste 340 de autobuze și troleibuze. 

Uniunea Europeană este alături de cetățenii Republicii Moldova, iar locuitorii capitalei, la fel, se enumără printre cei ale căror standarde de viață și confort ne propunem să le îmbunătățim. Din acest considerent, Proiectul „MOVE IT like Lublin” reprezintă o inițiativă de importanță majoră pentru municipiul Chișinău, iar această acțiune realizată în spiritul Echipei Europa asigură implementarea celor mai bune practici în domeniul mobilității urbane și transformării sistemului de transport public, în unul mult mai sigur pentru sănătatea oamenilor, eficient, durabil și prietenos cu mediul ambiant. Odată ce avansează implementarea acestui proiect, sunt sigur că rezultatele înregistrate și cele preconizate vor contribui semnificativ la dezvoltarea unui transport public modern, european, și aici în Chișinău, în inima Moldovei, inclusiv prin prisma aplicării soluțiilor inovatoare de protecție a sănătății publice”, a declarat E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova. 

Recirculatoarele bactericide sunt instalate în spațiile din unitățile de transport public unde circulă mai puțin aer, iar prin acțiunea eficientă a razelor UVC aerul se dezinfectează rapid și protejează călătorii în timpul utilizării transportului public, inclusiv atunci când se atestă un flux mare de oameni. Acestea au dimensiuni compacte și sunt rezistente la vibrații, ceea ce face posibilă utilizarea lor în interiorul unităților de transport public.

Cooperarea cu Primăria orașului Lublin din Polonia în vederea transformării transportului public este o oportunitate pentru Chișinău, iar experiența Poloniei de modernizare și implementare a celor mai înalte standarde de siguranță din domeniul sănătății publice, grație acestui proiect finanțat de Uniunea Europeană, va oferi locuitorilor municipiului, precum și oaspeților acestuia – o experiență comfortabilă atunci cînd vor opta să se deplaseze cu transportul public urban”, a declarat Maciej Kowalczyk, reprezentantul Ambasadei Republicii Polone în Chișinău.  

Beneficiarii proiectului „MOVE IT like Lublin” sunt locuitorii și oaspeții capitalei care utilizează transportul public municipal. 

„Acest proiect finanțat de Uniunea Europeană este unul important pentru municipalitate și vine să susțină procesul de modernizare a transportului public, astfel încât acesta să devină mai sigur și mai durabil. Iar Primăria, în ultima perioadă investește considerabil în acest sector, prin suplinirea numărului de unități de 

transport ce corespund standardelor de calitate și confort. În ultimii ani, am reușit să achiziționăm 240 de unități de transport public: 158 de autobuze, 82 de troleibuze. Țin să menționez că, aceste recirculatoare bactericide oferite de Uniunea Europeană, vor contribui la îmbunătățirea  serviciilor de transport public și a siguranței pasagerilor. Ne pare bine că avem ocazia să preluăm cele mai bune practici internaționale și să dotăm transportul public după standardele europene”, a precizat Ion Ceban, Primarul Municipiului Chișinău. 

La ceremonia de transmitere a echipamentelor au participat E.S. Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Maciej Kowalczyk, Vice-consul din cadrul Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, Ion Ceban, Primarul General al municipiului Chișinău, și alți reprezentanți ai municipalității.

Context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Proiectul prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. De asemenea, proiectul va digitaliza operațiuni, cum ar fi biletele electronice și aplicațiile web pentru transportul public, reflectând bunele practici din orașele Uniunii Europene, inclusiv Lublin. Noul echipament oferit de Uniunea Europeană va contribui la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Un număr mai mare de persoane care utilizează transportul public sigur și ecologic va contribui la un număr mai puține mașini pe șosele și, în rezultat, mai puține emisii și poluare. Beneficiarii proiectului sunt toți locuitorii și oaspeții capitalei, în special cei care călătoresc cu autobuzul și troleibuzul.

Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.

Pentru mai multe informații: Alina Procopciuc, responsabilă de comunicare, e-mail: communication@mill.md, tel. +37360592201.