MOVE IT like Lublin

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „MOVE IT like Lublin”
continuă îmbunătățirea sistemului de transport public

Pentru a crește atractivitatea transportului public și pentru a îmbunătăți conectivitatea rețelei de rute din zona metropolitană Chișinău, Primăria municipiului Chișinău cu sprijinul Proiectului UE „MOVE IT like Lublin” – inițiativă pentru dezvoltarea durabilă a transportului public în mun. Chișinău, a început realizarea unei noi „Cercetări a abordărilor teritoriale privind dezvoltarea sistemului de transport public”. Principalii pași și metoda de abordare au fost discutate în cadrul unei ședințe de lansare care a avut loc pe 26 octombrie 2022, la care au participat reprezentanți ai autorităților publice locale, întreprinderi municipale, consultanți internaționali și locali.

 

În cadrul evenimentului, managerul proiectului „Move IT like Lublin – Inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău,” Octavian Lungu a remarcat faptul că obiectivul principal se axează pe optimizarea rețelei de rute de transport public, precum pe îmbunătățirea infrastructurii de parcare, prin dezvoltarea platformelor de tip Park-and-Ride în municipiu. Toate aceste îmbunătățiri vor contribui la dezvoltarea unui sistem de transport mai incluziv, sigur, rezilient și durabil în Chișinău.

 

Echipa de experți internaționali și locali au prezentat și au supus discuțiilor metodologia de implementare care va fi utilizată pentru îmbunătățirea rețelei de rute de transport public existente, precum și a infrastructurii de parcare. Aceștia au menționat că îmbunătățirile propuse se vor baza pe cele mai bune practici internaționale adaptate la contextul local și vor ajuta municipalitatea să crească eficiența și calitatea transportului public din zona metropolitană Chișinău.

 

Toți participanții la eveniment și-au exprimat interesul față de angajamentul asumat și dorința de a conlucra pentru a obține cele mai bune rezultate.

 

„ Cercetarea abordărilor teritoriale privind dezvoltarea sistemului de transport public” reprezintă o activitate desfășurată în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin – inițiativă pentru dezvoltarea durabilă a transportului public în mun. Chișinău”, implementat cu sprijinul financiar al Uniunii Europene. Suportul de consultanță pentru această activitate este oferit de către companiile Dornier Consulting International GmbH (Germania) și LLC MTD (Moldova).

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să consultați site-ul și pagina de facebook a proiectului „MOVE IT like Lublin” : www.mill.md

 

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Proiectul prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. De asemenea, proiectul va digitaliza operațiuni, cum ar fi biletele electronice și aplicațiile web pentru transportul public, reflectând bunele practici din orașele Uniunii Europene, inclusiv Lublin. Bugetul total al proiectului este în valoare de

3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.