MOVE IT like Lublin

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „MOVE IT like Lublin” anunță lansarea apelului de colectare a informațiilor pentru elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă

Primăria municipiului Chișinău, cu suportul Proiectului UE „MOVE IT like Lublin”, inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău, dezvoltă primul Plan de mobilitate urbană durabilă (PMUD) – un document privind mobilitatea integrată, cu obiective și ținte clare, axat pe satisfacerea nevoilor de mobilitate ale rezidenților și vizitatorilor mun. Chișinău.

Documentul strategic este elaborat de un consorțiu format din cinci companii internaționale, condus de CIVITTA Strategy & Consulting S.A.

Pentru a avea o înțelegere exhaustivă a nevoilor de mobilitate ale cetățenilor, invităm locuitorii municipiului Chișinău să se implice în procesul de planificare, prin completarea unui chestionar online.

Chestionarul este realizat din 12 întrebări, axate pe deplasările oamenilor, nevoile și preferințele de mobilitate în oraș și zona învecinată. Acesta poate fi completat în limbile română și rusă:


Opiniile respondenților vor fi luate în considerare la elaborarea viitorului Plan de mobilitate urbană durabilă, document de importanță strategică pentru municipiul Chișinău.

Informație de context:

 

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Proiectul prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. De asemenea, proiectul va digitaliza operațiuni, cum ar fi biletele electronice și aplicațiile web pentru transportul public, reflectând bunele practici din orașele Uniunii Europene, inclusiv Lublin. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.