MOVE IT like Lublin

Proiectul finanțat de Uniunea Europeană „MOVE IT like Lublin” a fost reprezentat la prima întrunire globală a Parteneriatelor pentru orașe durabile

În perioada 7-8 martie 2023, la Bruxelles s-a desfășurat prima întrunire globală organizată în cadrul Programului Uniunii Europene „Parteneriate pentru orașe durabile”. Acest program este o inițiativă lansată de Comisia Europeană în anul 2018, cu scopul de a încuraja orașele din întreaga lume să colaboreze și să dezvolte soluții durabile pentru provocările urbane. Inițiativa are ca obiective îmbunătățirea calității vieții în orașe, promovarea dezvoltării durabile și creșterea competitivității economice.

Primăria municipiului Chișinău, în calitate de beneficiar al Proiectului UE „MOVE IT like Lublin”, a fost reprezentată la întrunire de viceprimarii capitalei Olga Ursu și Ilie Ceban, precum și de managerul Proiectului Octavian Lungu.

Aceștia au avut oportunitatea să împărtășească cu colegii din 56 de proiecte de parteneriat rezultatele Proiectului și experiența de colaborare cu autoritățile locale din Lublin (Polonia), precum și alte inițiative ale municipalității în materie de dezvoltare durabilă a orașelor.

Reprezentanții orașelor participante au discutat despre provocările și oportunitățile în dezvoltarea durabilă a orașelor și au identificat cele mai bune practici pentru a îmbunătăți infrastructura urbană, a reduce emisiile de carbon și a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. De asemenea, s-a subliniat importanța colaborării între orașe și Uniunea Europeană pentru a sprijini dezvoltarea durabilă a orașelor și a împărtăși bunele practici.

#Partners4SustainableCities

Informație de context:
Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Proiectul prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. De asemenea, proiectul va digitaliza operațiuni, cum ar fi biletele electronice și aplicațiile web pentru transportul public, reflectând bunele practici din orașele Uniunii Europene, inclusiv Lublin. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.