MOVE IT like Lublin

Explorând Standardele UE în Transportul Urban: Delegația Chișinăului la Expoziția Busworld 2023

O delegație formată din reprezentanții de la Primăria Municipiului Chișinău, Regia Transport Electric Chișinău, I.M. Parcul Urban de Autobuze și partenerii din Lublin, Polonia au participat în perioada 7-11 octombrie 2023 la expoziția Busworld Europe 2023, organizată la Bruxelles, Belgia.

Cea de-a 50-a ediție a evenimentului a avut în acest an la Bruxelles, Belgia, fiind considerat cel mai important eveniment la nivel mondial dedicat autobuzelor, autocarelor și producătorilor de piese de schimb pentru acestea.

Reprezentanții delegației au analizat și au acumulat cunoștințe referitoare la subiectele cheie din industria autobuzelor, incluzând tranziția către autobuze autonome, digitalizarea și serviciile cu emisii reduse de CO2, reglementările privind importul pentru autobuze și îmbunătățirea siguranței rutiere prin infrastructură adaptată.

În cadrul celei mai mari expoziții internaționale din domeniul autobuzelor și autocarelor au participat peste 500 de expozanți. La eveniment au venit peste 40.000 de vizitatori din peste 130 de țări.

Experții de la Chișinău au avut posibilitatea să exploreze viitorul transportului urban. Ei au analizat inovațiile și tendințele în domeniul, astfel fiind la curent cu cele mai noi sisteme de transport cu un accent deosebit pe emisii zero de carbon. Mai mult, membrii delegației au făcut cunoștință cu cei mai cunoscuți și inovativi producători de autobuze care s-au întrecut la capitolul design, confort, eficiență energetică și siguranță. La expoziția mondială din acest an, România a prezentat primul autobuz electric fabricat în țară. Autoritățile noastre au avut posibilitatea să vadă cum funcționează și care sunt planurile de viitor a companiei române.

Acest eveniment la nivel global oferă un cadru potrivit pentru schimbul de experiență, unde specialiștii din Republica Moldova au avut oportunitatea să interacționeze în același loc cu specialiști internaționali și reprezentanți ai producătorilor de autobuze.

Tendințele actuale ale serviciului de transport public este să se transforme într-un sistem de transport eficient, integrat, durabil și sigur. Pentru a atinge obiectivele europene de protecție a mediului și eficiență energetică, majoritatea mijloacelor de transport expuse la expoziție sunt electrice menite să reducă consumul de energie.

Vizita oficială a fost desfășurată în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat în baza unui parteneriat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia.

Informație de context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.