MOVE IT like Lublin

Cu suportul proiectului Uniunii Europene „MOVE IT like Lublin”, orașul Chișinău s-a alăturat Săptămânii Europene a Mobilității

Orașul Chișinău, cu suportul proiectului „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, implementat de Primăria Municipiului Chișinău, a marcat Săptămâna Europeană a Mobilității, o campanie privind dezvoltarea durabilă, ce se desfășoară anual, în majoritatea orașelor europene, în perioada 16-22 septembrie. Anual, campania dedicată mobilității europene vizează dezvoltarea durabilă a transportului alternativ ecologic în majoritatea orașelor europene, încurajând mersul pe bicicletă, trotinetă, mersul pe jos sau cu transportul public, contribuind și la o calitate mai bună a vieții. Tema ediției din acest an a fost „Conexiuni mai bune” şi s-a desfășurat sub sloganul „Combină şi deplasează-te!”.

 

Orașul Chișinău, cu suportul proiectului UE „MOVE IT like Lublin” s-a alăturat inițiativei orașelor europene, marcând Săptămâna Europeană a Mobilității, în vederea sensibilizării populației privind mobilitatea urbană durabilă.

 

În perioada 16-22 septembrie a.c., în capitală au fost organizate diverse activități tematice. Pe 16 septembrie au fost organizate lecții deschise despre siguranța în trafic, la care au participat două grupuri de copii din instituțiile de învățământ din capitală. Lecțiile s-au desfășurat într-un format interactiv, în două autobuze ce au circulat pe străzile principale ale capitalei. Copiii au fost familiarizați cu regulile de circulație rutieră, securitatea în transport, regulile de circulație cu trotineta, bicicleta și echipamentul de siguranță necesar etc. Turul cu autobuzul s-a încheiat cu o vizită la Muzeul Transport Electric din Chișinău, unde copii au avut ocazia să cunoască istoria transportului public, vă vadă expoziția fotografică ce ilustrează istoria tramvaielor cu tracțiune de cai, tramvaielor electrice și a modelelor de troleibuz care au circulat și care continuă să circule în oraș. 

 

Pe 17 septembrie au fost organizate excursii gratuite cu troleibuzul turistic, atât în scopul promovării obiectivelor turistice importante din orașul Chișinău cât și în scopul promovării transportului public durabil. De asemenea, tinerii Centrului Municipal de tineret din capitală au organizat o campanie de informare despre Săptămâna Europeană a Mobilității.

 

Ulterior, pe 18 septembrie a fost organizat Târgul Mobilității Urbane. Programul evenimentului a prevăzut activități interactive și concursuri pe teme aferente mobilității, prezentarea unor mijloace de transport alternativ, lecții de siguranță rutieră, activități sportive, probe de conducere a bicicletei, trotinetei și discuții cu experții în mobilitate urbană etc.

 

Anual, Săptămâna Europeană a Mobilității este marcată prin promovarea formelor alternative de transport ecologic, care vin să asigure sporirea calității vieții prin reducerea poluări aerului și poate asigura dezvoltarea durabilă a transportului public. Orașele, unde mai mulți oameni preferă mersul pe jos și cu bicicleta decât autoturismele, permit în general o calitate mai bună a vieții. Aceste orașe sunt considerate mai atractive și mai puțin aglomerate. Locuitorii lor tind să fie mai sănătoși, mai fericiți și mai relaxați.

 

Informație de context

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Proiectul prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. De asemenea, proiectul va digitaliza operațiuni, cum ar fi biletele electronice și aplicațiile web pentru transportul public, reflectând bunele practici din orașele Uniunii Europene, inclusiv Lublin. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.