MOVE IT like Lublin

Cele mai eficiente practici europene în domeniul gestionării transportului public – preluate de reprezentanții Primăriei Chișinău în cadrul unei vizite de studiu în orașul Lublin, Polonia

În perioada 17-22 iulie 2022, reprezentanții Primăriei Chișinău au participat în cadrul unei vizite de studiu, complementată de un program de instruire în orașul Lublin, Polonia. Vizita delegației municipale a fost găzduită de Primăria și Autoritatea de Transport Public (ZTM) din Lublin cu scopul de a împărtăși experiența europeană a autorităților locale din Lublin în domeniul gestionării eficiente a transportului public urban. Vizita de studiu a fost organizată în cadrul proiectului „MOVE IT like Lublin” – inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din municipiul Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău.

„Sunt încântat că Lublin poate sprijini schimbările dinamice care au loc în Republica Moldova, care are statut de țară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană. Acest proiect nu este doar o șansă de a împărtăși bune practici și experiențe valoroase în timp ce implementăm soluții moderne în sectorul transportului urban, ci și o oportunitate de a promova orașele noastre la nivel mondial prin reunirea comunităților. Sunt convins că această cooperare în procesul de implementare a proiectului ‘MOVE IT like Lublin – o inițiativă de dezvoltare durabilă a transportului public din Chișinău’ va genera și alte proiecte comune, pe termen lung.”, a declarat Krzysztof Stanowski, Director al Centrului de Cooperare Internațională, Primăria orașului Lublin, Polonia.

Orașul Lublin este bine-cunoscut pentru nivelul înalt de calitate a vieții, fiind unul dintre principalele centre universitare și unul dintre polii economici din estul Poloniei. În același timp, orașul este un exemplu de ascensiune și performanțe la capitolul transport public eficient. În prezent, dezvoltarea acestuia este focusată în principal pe electro-mobilitate și ecologie. Astfel, pe parcursul aflării la Lublin, reprezentanții Primăriei și ai Direcției generale transport public și căi de comunicație din Chișinău s-au familiarizat cu normele de planificare și reglementare a transportului public, căile de comunicație suburbane, modul de organizare a stațiilor de așteptare și organizarea sistemului de parcări urbane din Lublin. Totodată, participanții vizitei de studiu s-au documentat despre sistemele inovatoare de emitere a biletelor de călătorie și au studiat modul de formare a tarifelor în Lublin pentru transportul public. Ulterior, reprezentanții Primăriei Chișinău au efectuat o vizită de documentare la Centrul de monitorizare a traficului din Lublin și la Întreprinderea municipală de transport public.

„Ne bucurăm că avem posibilitatea să preluam experiența autorităților locale din Lublin, Polonia, datorită proiectului UE „MOVE IT like Lublin”. Cu siguranță, această primă vizită de studiu ne va permite să facem cunoștință cu cele mai bune practici de modernizare a sistemului de transport public urban, pe care ulterior le vom implementa în Chișinău, începând cu dezvoltarea politicilor şi strategiilor de dezvoltare în domeniul transporturilor și finalizând cu extinderea benzilor dedicate, adaptarea infrastructurii rutiere atât la trafic cât și la nevoile oamenilor, crearea centrului de monitorizare a traficului, dotarea stațiilor de așteptare.” a declarat Ilie Ceban, Viceprimarul municipiului Chișinău.

Proiectul „MOVE IT like Lublin”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Primăria municipiului Chișinău în parteneriat cu Primăria or. Lublin vizează modernizarea și eficientizarea sistemului de transport public municipal prin preluarea celor mai bune practici europene în domeniu, precum și consolidarea capacităților instituționale ale autorităților locale din Chișinău. Beneficiarii proiectului sunt toți locuitorii și oaspeții municipiului Chișinău, în mod special cei care utilizează sistemul de transport public municipal.

Context:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria mun. Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Proiectul prevede îmbunătățirea politicilor de transport urban la nivel municipal; sporirea capacităților instituționale ale Primăriei Chișinău, în conformitate cu practicile Uniunii Europene în domeniul mobilității urbane; sporirea calității managementului transportului public în Chișinău prin soluții și tehnologii inovatoare durabile. Adițional, în cadrul proiectului va fi înființat un model de Centru modern de Monitorizare a Traficului și va fi elaborat un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă pentru Chișinău. De asemenea, proiectul va digitaliza operațiuni, cum ar fi biletele electronice și aplicațiile web pentru transportul public, reflectând bunele practici din orașele Uniunii Europene, inclusiv Lublin.

Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.

Pentru mai multe informații: Alina Procopciuc, responsabilă de comunicare, e-mail: communication@mill.md, tel. +37360592201.