MOVE IT like Lublin

ECHIPAMENT BACTERICID CU RAZE ULTRAVIOLETE

CE ESTE UN ECHIPAMENT BACTERICID?

Aparatul bactericid cu raze ultraviolete RBI AUTO este proiectat pentru dezinfectarea aerului în spațiile închise. Recirculatoarele au fost instalate în unitățile de transport public din municipiul Chișinău, unde circulă mai puțin aer și este benefic în prezența unui flux mare de călători. Acest echipament este utilizat pentru a dezinfecta aerul, prin eliminarea bacteriilor, virușilor și altor organisme patogene. Dispozitivul reprezintă un mijloc eficient de prevenire și combatere a infecțiilor transmise prin aer, precum gripa, amigdalita, Covid-19 etc.

CUM FUNCȚIONEAZĂ?

Recirculatorul utilizează tehnologii de ultimă generație pentru a elimina microorganismele din mediul înconjurător. Acest echipament folosește raze ultraviolete pentru a distruge ADN-ul bacteriilor și virușilor, inhibându-le capacitatea de reproducere. Sursa de emisie a razelor UV este o lampă bactericidă de 15W (Non ozon).

Echipamentul bactericid are dimensiuni compacte și este rezistent la vibrații, ceea ce face posibilă utilizarea lui în interiorul unităților de transport public. Acesta funcționează la temperaturi extreme, de la -40 la +85 grade Celsius; are 5 filtre; tensiunea de alimentare – 12/24V; greutatea de 3.200 kg, iar perioada de exploatare este de 5 ani.

CÂT DE SIGUR ESTE?

Recirculatorul cu raze ultraviolete este recomandat de experți și specialiști în sănătate publică, în baza analizei celor mai bune practici internaționale de combatere a răspândirii virușilor și altor infecții contagioase. Utilajul bactericid RBI AUTO a fost recunoscut ca fiind potrivit pentru utilizare și certificat de către Agenția Națională de Sănătate Publică a Republicii Moldova, în conformitate cu Avizul nr. NP 8874/2021 din 12.02.2021 și Avizul Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor nr. P10457/2021 din 11.06.2021. Prin urmare, acest echipament permite pasagerilor să se simtă în siguranță și să respire aer curat.

CÂTE ECHIPAMENTE DE ACEST FEL SUNT ÎN CHIȘINĂU?

Prin intermediul proiectului „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din Chișinău, Uniunea Europeană a furnizat 992 de recirculatoare pentru unitățile de transport ale întreprinderilor municipale „Regia Transport Electric Chișinău” și „Parcul Urban de Autobuze”. Aproximativ 500 de unități de transport public din capitală au fost dotate cu utilaj bactericid. Valoarea totală a donației este de 144.150 EUR.

Această inițiativă reprezintă un pas important în direcția dezvoltării transportului public în Chișinău și demonstrează angajamentul Uniunii Europene de a promova soluții eficiente, durabile și prietenoase cu mediul înconjurător.

INFORMAȚII DE CONTEXT:

Proiectul „MOVE IT like Lublin” – Inițiativa de dezvoltare durabilă a transportului public din mun. Chișinău, finanțat de Uniunea Europeană, este implementat în baza unui parteneriat între Primăria municipiului Chișinău și Primăria orașului Lublin din Polonia. Proiectul va fi implementat până în anul 2025 și va oferi sprijin pentru a transforma serviciile de transport public din oraș într-un sistem de transport mai incluziv, mai sigur, mai rezistent și mai durabil. Bugetul total al proiectului este în valoare de 3.500.000 euro, dintre care 3.325.000 euro este contribuția Uniunii Europene în formă de grant, iar 175.000 euro sunt alocați de către Primăria municipiului Chișinău.